Kindovertuigingen en het keurslijf - Stap uit je keurslijf

april 4

0 comments

Kindovertuigingen en het keurslijf

By Margreet

april 4, 2019


[et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”3.0.106″][et_pb_fullwidth_image src=”https://stapuitjekeurslijf.nl/wp-content/uploads/2017/08/Headerbeeld-zonder-interieur.jpg” _builder_version=”3.0.106″][/et_pb_fullwidth_image][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row _builder_version=”3.0.47″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.21.1″]

De conclusies die je als kind hebt getrokken bepalen nu nog je leven.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.19.18″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.19.18″][et_pb_image src=”https://stapuitjekeurslijf.nl/wp-content/uploads/2019/03/beautiful-blur-child-618669.jpg” _builder_version=”3.21.1″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.21.1″]

 

Veel van de delen waar ons keurslijf uit is opgebouwd, zijn ontstaan in onze kindertijd.  Bv. het willen voldoen aan de verwachtingen van onze ouders.

Dat keurslijf is zo’n ouderwets korset met veters die door een ander worden strak getrokken. Onze ouders kunnen ons keurslijf strak aantrekken wanneer we aan hun verwachtingen willen of moeten voldoen.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.19.18″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.19.18″][et_pb_image src=”https://stapuitjekeurslijf.nl/wp-content/uploads/2019/03/affection-child-cute-1257099-vierkant.jpg” _builder_version=”3.21.1″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.21.1″]

 

Als kind trekken we conclusies uit dat wat ons overkomt. Die conclusies hoeven niet de juiste te zijn, maar hebben wel invloed op ons leven van nu, vaak onbewust en vormen een onderdeeltje van je keurslijf. Om dit te verduidelijken geef ik een paar voorbeelden.

 

Voorbeeld 1

Als kleintje loop je naar de hete theekan op tafel staat toe en wil je die op gaan pakken.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://stapuitjekeurslijf.nl/wp-content/uploads/2019/03/adorable-baby-child-1724229-1.jpg” _builder_version=”3.21.1″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.21.1″]

 

Je moeder verbied het je met luide stem en sleurt je er bij weg. Boos zet zij je bij je speelgoed in de andere hoek van de kamer.

De conclusie die je bijvoorbeeld als kind trekt, is: als mijn moeder een harde stem gebruikt moet ik maken dat ik wegkom.

Later in je leven kun je dan telkens als een vrouw met een hardere stem praat neiging voelen om te vluchten. Dat kan het verlaten van de ruimte zijn maar ook bv. vluchten in computerspelletjes, een tijdschrift etc.

De logische conclusie dat je moeder is geschrokken, heftiger reageerde dan anders en je heeft behoed voor een ongeluk, zie je als kleintje niet.

 

Voorbeeld 2

Als jong kind ben je bij een ruzie van je ouders en wordt genegeerd. Je voelt je daardoor afgewezen en niet belangrijk genoeg om aandacht te krijgen. Dat doet pijn. Het doet nog meer pijn wanneer jij denkt dat je de oorzaak bent van die ruzie.

Om die pijn te vermijden trek je de conclusie dat het jouw taak is om voortaan tussen je ouders te bemiddelen en aan al hun verwachtingen te voldoen om ruzie te vermijden. Zo denk je kans te maken op hun liefde en aandacht.

Ook dit systeem blijft doorwerken. Later zul je telkens nog proberen te bemiddelen tussen je naasten en dierbaren en wil je nog steeds aan de verwachtingen van je ouders voldoen, zelf wanneer die al zijn overleden.

 

Van conclusie naar overtuiging.

Dit soort kindconclusies vormen overtuigingen in je systeem waar je je in de meeste gevallen niet meer van bewust bent, maar die wel door blijven werken en je uiteindelijk beperken.

Als kind waren het goede oplossingen en strategieën om pijn te vermijden, maar later gaan die tegen je werken. Het worden onbewuste gedragspatronen, die telkens wanneer een situatie lijkt op de situatie waarin de conclusie is getrokken de zelfde gedragsreactie van je uitlokken.

 

Een volwassen blik.

Ieder mens streeft naar geluk en het doet zijn uiterste best om pijn te vermijden. Ook als kind doe je daar moeite voor. Helaas missen we als kind een ‘volwassen’ overzicht en de voorzichtigheid met het trekken van conclusies. We trekken daardoor als kind vaak verkeerde conclusies die als overtuigingen een eigen leven gaan leiden en ons blijven beïnvloeden.

 

Als we als volwassene naar de bovenstaande voorbeelden kijken zien wat anders. In het eerste voorbeeld zien we dat de moeder het kind beschermt tegen een ongeluk. Wat onhandig omdat zij van schrik boos reageert, maar de intentie is goed. In het tweede voorbeeld zien we dat de ouders tijdelijk geen aandacht voor het kind hebben, maar er is niets wat er op wijst dat de ouders niet van het kind houden of het afwijzen.

 

Hoe herken je dit soort overtuigingen?

Een manier om dit soort overtuigingen op het spoor te komen is te letten op momenten dat je denkt, waarom doe ik dat nou? Of wanneer je merkt dat bepaalde situaties zich blijven herhalen. Bv. waarom loop ik telkens weg als mijn baas zijn stem verheft tegen een collega? Of waarom ga ik naar mijn ouders om te luisteren naar hun geklaag over elkaar terwijl ik helemaal geen tijd heb?

Vooral de herhaling van dergelijke voorvallen wijzen op een patroon. En veel van die patronen zijn ontstaan uit overtuigingen die een gevolg zijn van conclusies die je als kind hebt getrokken.

 

Positieve kindconclusies.

Natuurlijk zijn er ook kind-conclusies die positief kunnen uitwerken. Bv. mensen zijn aardig als ik vriendelijk tegen ze lach.

 

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://stapuitjekeurslijf.nl/wp-content/uploads/2019/03/adorable-blonde-blur-1912868.jpg” _builder_version=”3.21.1″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”3.21.1″]

 

Wanneer dat niet leidt tot een overdreven lief gedrag, wat je belemmerd hoef je zo’n overtuiging niet los te laten. Maar op het moment dat je je gedwongen voelt tot dit gedrag terwijl je dat in een bepaalde situatie niet wilt, is het wat anders. Dus ook ogenschijnlijk positieve overtuigingen kunnen een belemmering gaan vormen.  Een keurslijf kan er dus ook verraderlijk lief uitzien. Voor echte vrijheid is het beter ook de positieve kind-conclusies goed te bekijken en te zien of die je onder alle omstandigheden nog wel dienen.

 

Herken je herhalingspatronen bij je zelf?

Deel ze hieronder zodat het voor anderen makkelijker wordt om dit soort patronen te herkennen. Hoe meer voorbeelden hoe beter.

Mijn eigen voorbeeld vertel ik in de gratis training.

 

In de stap uit je keurslijf training besteed ik aandacht aan het oplossen van dit soort patronen en het rechtzetten van de conclusies die je als kind hebt gemaakt.

Heb je al deelgenomen aan mijn gratis training om er kennis mee te maken?

 

Vreugdevolle, vrije groet,
Margreet

 

Ps. Ken je mijn e-book al?

Hinder van spel- en taalfouten? Klik hier

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Margreet

About the author

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>
Stap uit je keurslijf

Stap uit je keurslijf

Bevrijd je van ongewenste eisen en plichten. Claim je bestaansrecht en leef jouw leven.

Lees mijn e-book met krachtige, makkelijk uit te voeren tips. Ga direct op weg naar vrijheid, vreugde en tijd voor jezelf.

You have Successfully Subscribed!