We hebben er allemaal last van. Negatieve gedachten die invloed hebben op ons leven.

Of we ons daar nu wel of niet van bewust zijn. Als we bewust of onbewust de hele dag in negatieve termen tegen onszelf aan kletsen, neemt ons onbewust denken aan dat dat waar is. Ons denken zal ons dat dan ook doorlopend gaan vertellen en uiteindelijk gaan we er zelf in geloven. Zodra we er in geloven gaan we er naar handelen. “Dat kan ik toch niet.”, “Anderen kunnen dat veel beter.”, “Ik ben te stom om dat te leren.”, “Daar ben ik te oud voor.” en zo meer. Allemaal gedachten die ons weerhouden om dingen te gaan doen!

 

 

 

 

 

 

Niemand is dom, stom, een sukkel of een kluns!

Betrap jij jezelf wel eens op zulke opmerkingen tegen jezelf?

Dan heb ik goed nieuws voor je. Hieronder vind je 7 tips die je kunnen helpen dat niet meer te doen.

Tip 1: Word je bewust van het aantal negatieve gedachten over jezelf op één dag.

Doe een elastiekje of armbandje om één van je polsen en verwissel dat van pols telkens als je een negatieve gedachte over jezelf opmerkt.
Het kan echt schrikken zijn hoe automatisch je jezelf negatief bejegend. Maar wanhoop niet, dit is pas het begin. Door te zien dat het vaak automatisch gaat word je je er bewust van en kun je het afleren, net als een stopwoordje.

Tip 2: Stel de vraag ”Is dit echt waar?” bij iedere negatieve uiting naar jezelf.

Je zult merken dat het heel vaak niet juist is. Ben je stom als je een kopje uit je handen laat vallen? Het is niet handig, maar je deed het niet expres toch? Niet handig is nog lang niet hetzelfde als stom! Zeg, liefst hardop, tegen jezelf : “Dit is niet waar!”.

Tip 3: Negatieve woorden vervangen door betere woorden.

Als je voelt dat er een negatief woord naar boven komt, stop je je gedachte en vervang je het woord door een ander. Bijvoorbeeld “Ik ben stom bezig.” vervang je door “Dat wat ik nu doe is niet zo handig.”of door “Dit kan ik beter!”. Ook als het kwalijke er al uitgefloept is, is het goed om het alsnog bewust om te zetten in een positiever signaal naar je denken.

Tip 4: Tel tot tien als je een lelijke “…..!!!!!” voelt opkomen.

In alle handboeken over het opvoeden van kinderen staat deze raad. De waarde naar kinderen toe is al honderden keren bewezen. Wat let je om dit toe te passen op jezelf en er een beter mens van te worden?

Tip 5: Verantwoordelijkheid nemen voor een onjuiste of onhandige actie.

Je zult best wel eens onhandig of onjuist handelen, maar dat maakt je nog geen sukkel. Je doet iets onhandigs of onjuists. Neem daar verantwoordelijkheid voor en zeg ”Sorry, het spijt mij, dat was niet de bedoeling.”. Kijk of je het recht kunt zetten.

Tip 6: Leer van je fouten.

Door je missers te zien als mogelijkheden om van te leren, verliezen ze hun lading en worden niet als zelfkritiek en als ‘waar’ opgeslagen door je denken. Een volgende keer doe je het anders of beter.

Tip 7: Wees bereid jezelf voor dommigheden en echte fouten te vergeven.

We zijn allemaal mens. We maken allemaal fouten. Kijk er naar. Vergeef ze jezelf en ga door met je leven. Laat fouten niet de rest van je leven bepalen door je denken eindeloos te laten herhalen hoe stom je bent geweest en dus altijd zal blijven.

Je zult merken dat als je één of meer van deze tips een tijd consequent doet je een grote verandering gaat ervaren in de manier waarop je naar jezelf kijkt. Je zelfvertrouwen wordt groter en je gaat jezelf meer waarderen. Wie wil dat nu niet? En het allermooiste is dat als je meer waardering voor jezelf ontwikkelt, jouw omgeving automatisch ook meer waardering voor je krijgt.

Waardeer je deze tips, of heb je een vraag of een aanvulling, vul het commentaarveld onder aan deze blog in.

Zijn er tips die je aanspreken, probeer die dan eens een week. Het kost je geen extra tijd. Je hoeft geen ingewikkelde oefeningen te doen. Je hoeft de tip van je keuze alleen maar door de dag heen toe te passen.

Delen van je ervaring maakt het extra krachtig. Gebruik daarvoor het commentaarveld onder aan deze blog

Ken je andere vrouwen waarvoor het waardevol is om hierover te lezen?
Deel deze blog met hen!
Deel hem ook op Facebook, Twitter etc. zodat nog meer vrouwen kunnen profiteren en reageren.

Vreugdevolle, vrije groet,
Margreet

P.S. Heb je mijn e-book al gelezen?

klik hier voor e-book

Powered by WishList Member - Membership Software

Stap uit je keurslijf

Stap uit je keurslijf

Bevrijd je van ongewenste eisen en plichten. Claim je bestaansrecht en leef jouw leven.

Lees mijn e-book met krachtige, makkelijk uit te voeren tips. Ga direct op weg naar vrijheid, vreugde en tijd voor jezelf.

You have Successfully Subscribed!