Voor ik je tips kan geven over communicatie is het goed om even stil te staan bij de verschillende vormen van communicatie:

  • Directe interactieve communicatie waarbij je fysiek in de zelfde ruimte bent door middel van skype en telefoon etc.
  • Indirecte interactieve communicatie door middel van brieven , mail of apps
  • Niet interactieve communicatie zoals tv, tijdschriften en reclame

Onze huidige manier van communiceren zie ik verschuiven van fysiek samen zijn en telefoneren naar mail, facebook en app etc. Brieven schrijven is haast alleen nog zakelijk aan de orde.
Het is op een bepaalde manier daardoor makkelijker geworden om contacten te onderhouden, maar een aantal van die contacten mist de directe interactie.

 

 

De tips die ik hieronder geef zijn bedoeld voor gesprekken met directe interactie, maar veel ervan zijn ook toepasbaar voor contacten via de mail, app etc.

Tip 1

Pas je aan bij het type gesprek.
Het is een groot verschil of het gaat om een werkoverleg, een confrontatie met je partner of een gezellig bijpraten met een vriendin.
Aanpassingen waar je aan kunt denken zijn je kleding, de manier waarop je zit, de taal die je gebruikt, de plaats waar je zit: aan tafel of op de bank, wel of geen drankje etc.

Tip 2

Kies het juiste moment voor het gesprek dat je wilt voeren. Zorg ervoor dat je gesprekspartner er ook de tijd voor heeft. Laat je niet verleiden tot een gesprek op een voor jou verkeerd moment. Maak liever een afspraak op een tijdstip dat beter uitkomt. Dat geldt zelfs voor een praatje met de buurvrouw.

Tip 3

Let op je houding!
Met je houding zeg je veel meer dan wat je met woorden zegt.
Een goed uitgangspunt voor een gesprek is een open en ontspannen houding. Innerlijk betekent dit dat je open staat voor wat de ander te melden heeft. In je lichaamshouding zie je dit terug in een houding waarbij je je armen en liefst ook je benen niet gekruist hebt. Meestal werkt een iets naar de ander toegebogen alerte houding het beste. En het meest belangrijke is een houding waarbij het mogelijk is om geregeld even oogcontact te maken.

Tip 4

Luisteren
Hier geld echt: spreken is zilver, zwijgen is goud.
Luisteren houdt veel meer in dan alleen maar horen dat de ander geluid maakt. Echt luisteren doe je pas als je niet alleen de woorden hoort die gesproken worden, maar daar ook betekenis aan geeft. Luisteren doe je pas goed als je de ander volledig uit laat spreken. Probeer te begrijpen wat de ander bedoeldt en ga dan pas nadenken over jouw antwoord. Neem de tijd voor het gesprek.
Om de ander te laten merken dat je luistert en aan te moedigen om door te gaan, kun je tussendoor met je hoofd knikken, je mimiek laten spreken, ja, nee of hmmm zeggen etc.
Let erop dat je niet luistert op de ‘automatische piloot’; op de juiste momenten kleine signalen geven, terwijl je er met je aandacht niet echt bij bent!

Tip 5

Check of de betekenis die jij hebt gegeven aan de woorden die je hebt gehoord ook klopt. Dit kun je doen door het gewoon te vragen of door de betekenis die jij er aan hebt gegeven te verwerken in je antwoord. Dit gaat dus verder dan het alleen herhalen van de laatste zin die je hebt gehoord, want dat kan ook op de ‘automatische piloot’.

Tip 6

Neem de tijd om te overwegen wat je wilt antwoorden en gun je ook de tijd om dat te verwoorden. Laat je niet haasten. Zeg wat je wilt zeggen en doe dat zo dat de ander je kan begrijpen. Pas je taal eventueel aan, bijvoorbeeld voor een kind.

Tip 7

Neem het gesprek niet over als een ander je iets verteld.
Mensen zijn nogal eens geneigd om zo vlot als maar kan hun eigen verhaal te vertellen in reactie op wat er wordt gezegd. Vaak is dat voor de verteller niet prettig. Die wil eerst aandacht voor wat hij te zeggen heeft en zijn verhaal afronden. Als je met een eigen verhaal komt, check dan eerst bij jezelf wat de meerwaarde daarvan voor de ander of anderen is. Check ook wat je eigen reden is. Misschien wil je onbewust aandacht, wil je laten weten dat jij ook… etc. Het kan beter zijn om je eigen verhaal later een keer te vertellen of geheel achterwege te laten.
Ook het overnemen van het gesprek en het veranderen van het onderwerp om de ander af te leiden van bijvoorbeeld een verdrietige gebeurtenis, hoe goed ook bedoeld, is vaak voor de verteller niet helpend.

In de komende blog heb ik 7 tips voor je om te gebruiken bij lastige gesprekken.

Waardeer je de tips in deze blog, of heb je een vraag of aanvulling, vul het in in het commentaarveld onder deze blog.

Zijn er tips die je aanspreken, probeer die dan eens toe te passen en kijk wat er gebeurd.

Delen van je ervaring maakt het extra krachtig en ik ben erg benieuwd naar je ervaringen. Gebruik het commentaarveld onder aan deze blog

Ken je andere vrouwen waarvoor het waardevol is om hierover te lezen?
Deel deze blog met hen!
Deel hem ook op Facebook, Twitter etc. zodat nog meer vrouwen kunnen profiteren en reageren.

Vreugdevolle, vrije groet,
Margreet

P.S. Heb je mijn e-book al gelezen?

klik hier voor e-book

Powered by WishList Member - Membership Software

Stap uit je keurslijf

Stap uit je keurslijf

Bevrijd je van ongewenste eisen en plichten. Claim je bestaansrecht en leef jouw leven.

Lees mijn e-book met krachtige, makkelijk uit te voeren tips. Ga direct op weg naar vrijheid, vreugde en tijd voor jezelf.

You have Successfully Subscribed!