Waarom reageer je zoals je reageert? - Stap uit je keurslijf

mei 9

0 comments

Waarom reageer je zoals je reageert?

By Margreet

mei 9, 2019


Je karakter en je genen spelen een rol in hoe jij op bepaalde situaties reageert

We denken vaak dat die invloed onveranderlijk is. Het is de vraag of dat ook zo is. In deze blog kijk ik naar de evolutionair bepaalde primitieve reacties. Ook wel basisreacties genoemd.

De 3 basis reacties

Men onderscheidt er drie. De 3 primitieve basisreacties die door de evolutie heen niet veranderd lijken te zijn, kennen we als vluchten, vechten en bevriezen of dood houden. De drie basisreacties zijn in al onze reacties terug te vinden.

Stel, vrouw heeft bokshandschoenen aan en slaat de man.

  • Je vecht als je een discussie probeert te winnen.
  • Je vlucht als je je terugtrekt uit een lastige situatie in plaats van die op te lossen.
  • Dood houden doen we om niet op te vallen of niet meer interessant te zijn voor een aanvaller en zo ons vege lijf te redden. Je ziet dat duidelijk bij dieren zoals een pissebed of een egel. Je houdt je dood als je blokkeert of verstart en je niets meer weet te zeggen.

Slim gebruik van de basis reacties

Oorspronkelijk waren dit juiste reacties op een gevaarlijke situatie. Dat doen ze in bepaalde omstandigheden nog steeds. Het is nog steeds slim om weg te springen voor een snel op je afkomende auto. In dit geval is onze angst en de bijbehorende vluchtreactie zéér gezond!

Onze hersenen maken geen onderscheid tussen realiteit en onze gedachten

De op angst gebaseerde basisreacties kunnen lastig zijn. Onze hersenen maken geen verschil tussen werkelijk gevaar zoals de op je afkomende auto en gevaar dat alleen in onze gedachten bestaat. Onze hersenen checken doorlopend of een situatie lijkt op een gevaarlijke situatie die we van oudsher kennen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er al heel snel een match is tussen iets dat je op tv ziet en een voor de hersenen herkenbare duizenden jaren oude gevaarlijke situatie. Onze hersenen reageren op dezelfde manier bij het zien van een achtervolging op tv als bij het werkelijk achterna gezeten worden door een roofdier.

Basis reacties zijn niet te voorkomen

StopbordOns systeem is zodanig gebouwd dat we een reactie niet kunnen voorkomen, maar wel kunnen stoppen.

Een reactie stoppen is wat we heel veel doen. We voelen ons hart tekeer gaan bij die spannende achtervolging op tv. We hebben de neiging om in actie te komen, maar we stoppen die impuls en blijven in onze stoel zitten. Die stop-reacties zijn zo snel dat we ons er meestal niet van bewust zijn. Al die onterechte angstreacties kosten echter wel energie.

De kick van spanning

Bij spanning (angst) komen er in ons lichaam naast stress gerelateerde stoffen ook stoffen vrij die ons een prettig gevoel geven, een kik geven en dat weegt vaak op tegen de energie die het kost. Die kik kan de oorzaak zijn van verslavingen. Een verslaving is een zichzelf herhalend reactiepatroon. Voor dezelfde kik moet de spanning steeds opnieuw getriggerd worden. Dit kan aanleiding zijn om de eigen grenzen steeds verder te verleggen in bijvoorbeeld gevaarlijke sporten als bergbeklimmen, diepzeeduiken, streetraces etc.

In al onze reacties zijn de evolutionair bepaalde primitieve reacties terug te vinden

Probeer in de komende tijd eens of je die basisreacties bij jezelf kunt herkennen. De meesten van ons hebben een voorkeur voor één van de drie. Welke herken jij bij jezelf het meest? Ben je een vechter, een vluchter of neig je meer naar bevriezen of dood houden? Ik hoor het graag van je in het reactieveld onderaan deze blog!

Eigen reactiepatronen

Rondom deze basisreacties vormen we onze eigen reactiepatronen die we telkens en telkens weer toepassen. We zijn ons die patronen meestal niet eens meer bewust. In de volgende blog kijk ik naar de vorming van die eigen reactiepatronen en in een derde blog kijk ik naar wat je met die wetenschap kunt doen.

Vreugdevolle, vrije groet,
Margreet

P.S.: heb je mijn e-book al gelezen?

Ken je andere vrouwen waarvoor het waardevol is om hierover te lezen?
Deel deze blog met hen! Deel hem ook op Facebook, Twitter etc. zodat nog meer vrouwen kunnen profiteren en reageren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>