Waarom reageer je zoals je reageert? (vervolg) - Stap uit je keurslijf

mei 18

0 comments

Waarom reageer je zoals je reageert? (vervolg)

By Margreet

mei 18, 2019


In de vorige blog heb ik het gehad over de 3 evolutionair bepaalde primitieve of basisreacties. In die blog beschrijf ik hoe deze drie basisreacties terug te vinden zijn in al onze reacties. Rondom deze basisreacties vormen we onze eigen reactiepatronen die we telkens en telkens weer toepassen.

Eigen reactiepatronen

Deze eigen reactiepatronen zijn – in tegenstelling tot de drie basisreacties – wél te veranderen.

Om het proces van het ontstaan van reactiepatronen inzichtelijk te maken geef ik hieronder een vergelijkend verhaal.

Meisje dat tussen schuren loopt

Het vergeet-mechanisme

Stel je voor dat je als kind alleen in een blokhut woont. In de herfst merkt je dat het prettig is om binnen te blijven en om de deur te sluiten tegen de kou, Je voelt naarmate de winter nadert angst voor de kou. Je trekt jezelf terug. In de winter blijft de deur dicht en na verloop van tijd vergeet je de deur. Met dat de lente komt weet je niet meer dat er een deur is.

Het is normaal om na verloop van tijd het bestaan van de deur te vergeten en ook de reden waarom je ooit de deur dicht gedaan hebt.

Keuzes die je kunt maken

Wanneer de lente komt kunnen er een aantal dingen gebeuren.

• Of je bedenkt dat dit is zoals het is en je blijft de rest van je leven in de hut. Je blijft de rest van je leven opgesloten.
• Of je herinnert je dat er een buiten was en je gaat opzoek naar een manier om buiten te komen. Het kan ook zijn dat de hut steeds benauwder gaat voelen en je er daarom uit wilt. Welke reden ook de aanzet is, je gaat op zoek naar een uitgang.

Opties die je hebt

Misschien vind je een raam om door naar buiten te komen. Daarmee vermijd je het probleem van de dichte deur en de angst die je met het dicht doen van de deur buitengesloten hebt. Het is ongetwijfeld lastiger, maar het werkt.

Wat ook kan, is dat je de deur vindt en hem vanwege de achterliggende angst direct weer dicht gooit. Opnieuw heb je de keuze tussen in de hut blijven of op zoek gaan naar een raam.

Het kan ook zijn dat je de deur vindt en op een andere manier leert dealen met de er achterliggende angst, waardoor de deur weer als deur bruikbaar is.

Dit proces in onszelf

Als kind, maar ook later, kom je beangstigende situaties tegen: een ouder die een keer boos is, een klasgenoot die iets kwetsends zegt, een film die je eng vindt, een baas die je werk afkeurt. Om je tegen een herhaling van een dergelijke situatie te beschermen, doe je een innerlijke deur dicht. Net zoals de deur van de blokhut die je in de herfst dichtdoet tegen de kou. Meestal houd je daarna die innerlijke deur dicht en vervolgens vergeet je dat er een deur is en ook de reden waarom je die deur gesloten hebt.

Het ontstaan van de reactiepatronen

Ondanks dat jij het vergeet, blijft het in je onderbewuste opgeslagen.

Je onderbewuste maakt geen onderscheid tussen de oorspronkelijke situatie en iedere situatie die er ook maar een heel klein beetje op lijkt. Je reactie zal in die gevallen ook telkens hetzelfde zijn en vormt zo een eigen reactiepatroon.

Telkens opnieuw boos, teleurgesteld, verongelijkt reageren of gaan mokken zijn reactiepatronen.

Het vermijden van angst en het daaraan aangepaste gedrag

Wanneer de innerlijke deuren dicht blijven omdat je geen uitgang zoekt, sluit je je af van alles en iedereen. Dit is een reactiepatroon. Al deze patronen zijn er op gericht de oorspronkelijke angst te vermijden.

Een innerlijk raam gebruiken geeft bijvoorbeeld please-gedrag, opvliegendheid, agressie, manipuleren, je zin doordrijven, liegen, huilen, je zielig voordoen, je verontschuldigen, etc. etc. Ook deze reactiepatronen zijn erop gericht de oorspronkelijke angst buiten te sluiten.

Een voorbeeld van zo’n patroon dat gevormd wordt als je een raam kiest is: “Als ik altijd doe wat mamma wil, wordt ze niet boos, houdt ze van mij!”

Een ander voorbeeld is: “Als ik zorg dat iedereen doet wat ik wil, kan niemand mij kwetsen”.

De keerzijde van dat gedrag

Gebruik maken van innerlijke ramen om het gebruik van dichte innerlijke deuren te vermijden kan een tijd goed werken, maar deze reactiepatronen keren zich op den duur tegen je.

Als je bijvoorbeeld alles blijft doen wat je moeder zegt, hoe oud je inmiddels zelf ook bent, maak je je leven op een goed moment onhoudbaar.

Als je altijd je zin doordrijft, krijgt je meestal wel wat je wilt, maar je wordt er niet vriendelijker om gevonden.

De enige echte oplossing

Er is maar één echte oplossing en dat is de deuren terug vinden en openen. Dat is de enige manier om definitief uit ongewenste reactiepatronen te stappen.

Gelukkig zijn er manieren om de deuren terug te vinden en die weer te openen. De reden waarvoor je ze eens hebt gesloten hebt zijn ook terug te vinden en vanuit ‘het nu’ opnieuw te bekijken. Vanuit je huidige ‘ik’ kijk je er anders tegen aan.

Is het mogelijk om een andere oplossing te vinden? Eén die beter werkt dan het dichtdoen van een deur en die vervolgens vergeten? Hier kom ik in de volgende blog uitgebreider op terug.

Veranderen van reactiepatronen, een eerste stap

De eerste actie die je kunt ondernemen is kijken of je bij jezelf of bij anderen dit soort reactiepatronen kunt herkennen. Als dat zo is kun je proberen om die reactie te stoppen.

In het begin zul je waarschijnlijk naar je eigen gevoel telkens te laat zijn. Oefening baart kunst en naarmate je het meer oefent, kun je de ongewenste reactie steeds een beetje eerder stoppen.

Graag hoor ik in de reactiebox onder aan deze blog of je hier iets aan hebt en of je het ook toepast.

Vreugdevolle, vrije groet,
Margreet

P.S.: heb je mijn e-book al gelezen?

Ken je andere vrouwen waarvoor het waardevol is om hierover te lezen?
Deel deze blog met hen! Deel hem ook op Facebook, Twitter etc. zodat nog meer vrouwen kunnen profiteren en reageren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page

>